top of page

Välj någon tid på dagen som funkar i stort sett varje dag. Tänk på att ni inte får vara för trötta eller för stressade. Övningsstund är ingen lektion utan bara ”en stund”, så det räcker med 10-15 minuter, men ha marginaler – det händer att barnen vill hålla på längre :)

Övningsstunden är inget tvång heller! Det är en glädjande och lärorik interaktion mellan barn och förälder (eller annan person som är viktig för barnet), som berikar er båda. Så känner du att någon av er (ditt barn eller du, eller till och med ni båda) inte är på humör eller inte orkar just idag – hoppa över övningen då. Det blir en ny dag imorgon.

Anordna en särskild plats för övningar. Sitt gärna vid ett bord, mittemot varandra och inte för långt ifrån varandra. Barnet ska sitta bekvämt. Se till att inget och ingen kan störa eller distrahera er.

Barnet ska tycka att det är roligt att öva, så försök skapa stämningen: var glad själv, beröm barnet oavsett hur bra eller mindre bra det går, skoja, skratta – ha det kul tillsammans! (Och Disyda försöker bidra med roligt och användarvänligt övningsmaterial)

Gör 2-3 olika övningar under varje övningsstund, bl.a. någon övning som är ett ”säkert kort”, dvs. att ditt barn tycker om det och lyckas bra – det skapar både trygghet och positiv upplevelse. Variera övningar så att det blir både lite av det trygga-roliga och lite av det nya-utmanande varje gång. Ge gärna barnet möjlighet att välja vad ni ska göra just idag.

Belöna ditt barn varje gång barnet lyckas, samt när ni är färdiga med övningen oavsett resultatet. Belöningen kan vara något gott (fruktbitar, russin, havrekuddar), en kort lekstund med en rolig leksak, men även att klappa händer och säga, ”Wow, vad duktig du är!” är en stark och uppskattad belöning!

Ställ inga krav, varken på ditt barn eller på dig. Märker du att det inte funkar (att övningen är för svår eller att barnet inte tycker om den) – avrunda och lägg undan övningen till en annan gång. Det kanske funkar nästa dag, eller nästa vecka, eller nästa månad, eller nästa år – alla alternativ är OK och det ska absolut inte ses som misslyckande.

Det viktigaste är att ni båda upplever övningsstunden som ett positivt och givande tillfälle att tillbringa tid tillsammans! Resten kommer.

ÖVNINGSSTUNDEN

Alla människor mår bättre av att ha rutiner, ha koll på situationen, kunna förutse vad som kommer att hända, var och när. Så det är en bra vana att skapa en rutin kring övningsstunden, det unnar både ditt barn och dig.

bottom of page