top of page
Alina Larsson

 Alina Larsson 

Jag heter Alina Larsson och jag är mamma till två underbara barn som avviker från sina jämnåriga. Deras annorlundahet kallar man för Autism, som kompletteras även med språksvårigheter och intellektuella avvikelser för ena barnet. Det innebär att barnen ser, hör, upplever, bearbetar, reagerar och lär sig på ett annat sätt än vad de flesta är vana vid. Det kan betyda att de har unika begåvningar inom vissa områden. Det kan också betyda att de inte lyckas uppnå sin potential om de inte får hjälp med att lära sig på ett passande sätt.

I vårt fall var det vår visa specialpedagog på Habiliteringen som omtänksamt plockade ihop några fördelar från dagens metoder och navigerade oss fram till framgångsrik inlärning: vi införde en rutin med en kort övningsstund varje dag. Den stunden fyllde vi med nyfikenhet, ro, struktur och fokus, några utmaningar, en del repetitioner, lite godsaker och mycket glädje, lyhördhet och gemenskap.

För dessa övningar behövdes anpassat, pedagogiskt och genomtänkt material. Själv hade jag svårt att hitta sådant färdigt material, så jag dammade av mina pedagogiska färdigheter, riktade om min långa erfarenhet av produktutveckling – och började skapa eget.

Det har gått mer än två år sedan dess, och från dag till dag får jag uppleva alla möjliga känslor: pirrigt, läskigt, lovande, hopplöst, jobbigt, inspirerande… Det är inte helt lätt ekonomiskt heller: ibland funderar jag om det är ett jobb eller en väldigt dyr hobby som tar ca 10-15 timmar varje vecka och inte låter mig jobba mer än 50% på det ”vanliga” jobbet som ingenjör. Men det som fortsätter hålla mitt företagande vid liv är en väldigt viktig sak: jag gör något meningsfullt. Och så länge jag har den känslan, så lovar jag att det kommer nya övningsmaterial och inspirerande berättelser.

 

Min resa startade med att jag ville hjälpa mina egna barn – och fortsatt med att jag vill hjälpa andra familjer med liknande utmaningar också.

Att skapa färdigt övningsmaterial för barn som behöver anpassat inlärningssätt.

Att frigöra mer utrymme för en vanlig familjevardag.

Att dela med mig inspiration, glädje och hopp...

Alina på Disyda

bottom of page