top of page

De små stunderna

Av Annso Eriksson

Att som förälder till flera barn med speciella behov jonglera vardagen är en konstant balansakt.

Egen tid, den där heliga stunden som så många pratar om, är sällsynt i min värld. Istället för att försöka hitta långa pauser, måste jag snappa upp de små stunderna mitt i kaoset.

För mig är egentid att sitta bredvid mina barn när de somnat, att njuta av lugnet medan deras andetag fyller rummet. Det är att smita iväg till badkaret när de har sällskap av en annan vuxen, att låta tankarna vandra fritt i några minuter medan vattnet omsluter mig och musiken strömmar ut från mobilen. Det är också de korta ögonblicken i bilen när jag hämtar dem från skolan, när jag tillåts andas ut några extra sekunder innan vi tar oss hem.

Att få några timmar för mig själv är en lyx som sällan infaller. Istället är det dessa små, flyktiga ögonblick som jag lär mig att värdesätta. En kopp kaffe i soffan medan barnen är fokuserade på sina skärmar, eller att stanna upp på bron och låta solens strålar värma mig för en kort stund.

Så, för mig handlar egentid inte om långa spa-dagar eller ensamma promenader i skogen. Det handlar om att finna frid i de små stunderna mitt i vardagens kaos. Och i dessa ögonblick finner jag också min styrka och min glädje.

Som förälder till barn med speciella behov är det också viktigt att hitta en acceptans för att ditt liv kanske inte ser ut som du hade tänkt dig. Den tiden du har för dig själv är kanske inte så stor som du hade önskat, men det är just här acceptansen spelar en avgörande roll. Genom att acceptera din situation på riktigt kan du verkligen uppskatta de små stunderna av egentid som du faktiskt får. Det handlar om att göra det bästa av situationen och ta tillvara på varje liten vink av tid för dig själv som du får.

Mitt liv kanske inte ser ut så som jag trott och jag kanske inte får den tid för mig själv som jag skulle behöva men jag älskar mina barn och jag älskar mitt liv precis som det är och jag är tacksam över allt jag har.

Titta på floden
bottom of page