top of page

Inom ramen – utanför boxen

Av Alina Larsson

Bland mina utbildningar finns det pianolärare, ljudtekniker och 3D formgivare. Men under senaste 12 år har jag jobbat med konstruktion och produktutveckling. Det kan se ut som en konstig blandning av yrken som inte hör ihop, men alla dessa kräver samma sak: man behöver vara kreativ och samtidigt hålla sig inom en massa krav.

Bland det mest efterfrågade inom mitt arbetsområde är förmågan att tänka nytt, otypisk, utanför boxen. Det finns en del metoder som försöker framkalla sådant tänkande, massor av böcker är skrivna om brainstorming, och det som man önskar mest är att ha en annorlunda hjärna, som inte kopplas direkt till schabloner och inte fastnar i en standard bana, utan kan komma på något unikt.

Och så finns det en stor grupp människor som är tvungna att kämpa och slita varje dag för att… Gissar du? Just det, för att anpassa sig för standarder och schabloner genom att trampa ner sin unika otypiska hjärna, som genererar de där ”utanför boxen” lösningarna helt naturligt, utan massa ansträngningar, metodiker och tjocka böcker – bara för att deras hjärna funkar så från början.

”Vilket dubbelt slöseri!” – säger du? Jag också.

Samhället har en stor tillgång till riktiga skatter, bara att vi lär oss att acceptera några enkla grejer: att annorlunda finns och är minst lika bra (och ibland bättre), att det finns olika sätt att fungera och alla är lika ”normala”, samt att man ska hitta rätt plats för rätt person istället för att försöka dra alla över en kam.

Världen blir mycket djupare, finare och rikare, när vi lyckas se den från flera perspektiv!

Människor och byggnader Collage
bottom of page