top of page

Vecko- och månadsschema

Veckoschema och kalender

Ett veckoschema är ett ”klassiskt” tips för personer med ökat behov av struktur (som barn med Autism är). Även om barnen är för små för att fatta konceptet med veckan så är det bra att ha det framme och börja smått.

Tanken med schemat för mindre barn är att man bara sätter fram bilder på de stora saker som händer den dagen, t.ex. att barnet ska till förskolan, stanna hemma, gå på kalas, gå till läkare o s v. Helst inte mer än 2-3 händelser per dag. (Detaljerad dagsschema kan man ha på en separat lång remsa, till en början räcker det med bara en remsa som gäller just för idag).

För att markera vilken dag det är just idag kan man t.ex. använda ett gem, en färgglad magnet eller ett kort med symbol för idag (som vi gjort). Vi har även utökat detta med kort för ”igår” och ”imorgon”.

Vill man utvidga planeringsperspektiv så kan man komplettera veckoschemat med ett månadsschema. Tanken är samma – man börjar med att sätta fram endast största händelser, som t.ex. födelsedag, Jul eller kanske resa. December brukar vara den gynnsammaste månaden för sådant, det händer mycket, alla pratar om det och dessutom får man ”stöd” av Adventskalender :)

Månadsschemat placeras under veckoschemat så att veckodagar hamnar under varandra. Det går att både rita/ skriva och sätta kort med bilder på månadsschemat. Vi brukar ringa in dagen som är idag med en röd penna samt använder en magnetpil. När dagen har passerat kryssar vi bort den och ringer in nästa samt flyttar pilen. När den stora händelsen närmar sig så pass att den sker under den aktuella veckan så brukar vi flytta bildkortet till veckoschemat istället. Ofta ritar jag både en bild på kalender och sätter ett kort – då finns det någon bild kvar som koppling mellan kalendern och veckoschemat när kort med bild är flyttat till veckoschemat.

Du kan ladda ner och skriva ut både vecko- och månadsschema från Disydas Fria filer!

 

Lite information om detta bildstöd:

  • Kort med bilder som vi använder för veckoschemat och kalendern är gjorda m h a programmet InPrint (InPrint 3 © 2022 - Symbolbruket AB www.symbolbruket.se; man kan få programmet gratis via t.ex. Habiliteringen), som använder symboler från Widgit (Widgit Symbols © Widgit Software 2002-2022 www.widgit.com)

  • Vårt veckoschema hänger fasttejpat på kylskåpet i köket. Vi fick det laminerade bladet i A3 format från Habiliteringen, men man kan skriva ut (och ev. laminera) själv också. Ett blad uppdelat i 7 färgglada kolumner med namn på veckodagar kan man hitta på många ställen, bl.a. bland Disydas fria filer. Färgerna är en slags internationell standard (det finns inte någon exakt nyans, men måndag är alltid grön, fredag är alltid gul o s v i dessa scheman).

  • Kalender skriver vi ut själva i A3 format inför varje månad. Filen finns att ladda ner gratis här på Disyda (uppdateras inför varje månad). Det bladet laminerar vi inte för att kunna rita på det. Av samma anledning är färgerna på kalendern mycket svagare – för att det ska synas bra det man skriver/ ritar.

  • Kort med bilder sätts fast m h a magnettejp. Man kan såklart hänga schemat på vilken vägg eller dörr som helst och sätta fast kort m h a häftmassa eller kardborreband (man kan då använda självhäftande kardborreband och sätter fast några bitar från den hårda sidan av kardborreband på schema-bladet (de blir ”hållare”) och sedan sätter fast en liten fyrkant från den mjuka sidan i mitten av baksidan på varje kort)

  • Självhäftande kardborreband och magnettejp kan man köpa bl.a. på Biltema, Clas Ohlson, Jula m.m.

  • Dugliga lamineringsmaskiner och -fickor för lagom pris finns bl.a. på Clas Ohlson

bottom of page